Vet inte hur det blir med Egypten..

Vi har känt oss ganska handlingsförlamade de här senaste dagarna, mest suttit som två fån och försökt räkna ut vad man borde göra. Våran Egypten resa är inte nära nog för att vi ska känna direkt panik men inte tillräckligt långt bort att vi riktigt kan slappna av. Så nu har de där telefonsamtalen som jag pushat framför mig börjat. Jag slog en pling till flygbolaget och sa som det var att jag vet varken ut eller in och det visste inte riktigt dom heller. För avbokning av biljetter gäller just nu fram till mitten av februari, vårat plan går en månad senare. Ingen av oss känner någon speciell lust att avboka så det kändes på något vis som en lättnad att vi "får" tid att se vad som händer.

Men nu måste vi börja tänka på en back-up plan, vart ska vi åka om vi inte kan åka till Egypten?
Det finns jätte mycket spännande länder med bättre väder men inget känns så speciellt lockande.
Det är nog svårt att ställa om sig.. inge pyramider eller feta ost, tja då får det vara.. typ.



Är det någon av mina läsare som nyligen köpt en video kamera och kan bidra med lite visdom? ;D
Jag VILL HA en till smekmånaden och sen efter det för jag har tappat lite känslan för bilder så videokamera har jag smällt in i resbudgeten. Jag är mega exalterad och vill ha hårddiskar och HD och inbygd projektor men vad ska man tänka på egentligen. Det var så många år sen jag ägde en så det ända jag kan tänka på är väll att den inte ska vara så känslig för när man själv går. Annars vad ska man tänka på?

Nintendo 3DS

Förhandsbokningen av Nintendo3DS är nu slut (sen några dagar tillbaka) och nu är det mindre än en månad tills den kommer. Jag har fått den i julklapp av Yuji! Jag har en biljett på kylen som är "värd" en 3DS ;D.
Jag vet inte om Yuji förhandsbokat eller vad han har gjort, eller om han är lite optimist och tänkt köa. Det får vi se, men så länge vi får vantarna på en så spelar det inte så stor roll! 



**
Jag undrar om det är i hopp om att rädda de förstörda mumierna som man fortfarande inte har gått ut med information om vilka av the kungliga faraoerna det är. Eller om det kanske helt enkelt inte anses viktigt nog.
Kan det vara så att Ramses II är en av dom? Eller Seti?
Varför får vi inte veta?
Ramses är en av de mest välbevarade mumier vi har.. han regerade i många, många år och ligger bakom massor med monument som idag är stora turistattraktioner, t ex Abu Simbel.

Massa mat blev det!







Igårs shopping för en månads kött gick bra, vi var där cirka 30 min efter att dom öppnade och fick najsa priser. Jag fick bl a 2 fläskfile för priset av en, det är najs. Jag köper alltid stora köttpack som är en måltid för en familj på fyra minst men när jag kommer hem så öppnar jag upp dom och paketerar om i fryspåsar.
Då tar köttet upp mindre plats och blir en massa mat, det känns alltid tungt att betala så mycket för så mycket mat på en och samma gång men 3 . 4 veckor framåt så kostar veckohandlingen ingenting nästan då den bara är grönt och färskvaror. Vi köpte ju också för nu ett år sen en ny kyl och frys, en riktigt stor (för familjer) så att vi skulle ha mer plats och handla i storpack! För visst är vi bara två just nu men en dag blir man en familj och då behövs det!

Det är helt grymt faktiskt, mat kan vara så dyrt men det går att få väldigt billigt om man bara tar sig i kragen och släpar sig ut den där dagen i månaden! Det är en av de bästa tipsen (enligt mig) som jag kan dela med mig till studenter och andra i Japan som funderar på att få ner kostnader för att t ex ansöka till Universitet och högskolor.

Det är inte deras historia.

Jag tar sällan ställning i bloggen i politiska frågor och liknande, vill hålla sådant utanför för många rätt uppenbara anledningar. Det blir så lätt fel och otrevligt när man inte kan prata direkt.

Men nu tänker jag inte hålla tyst. Det är knappast konstigt att jag har hållit ett öga på det som händer i Egypten eftersom vi ska åka dit (vi åker dit den 11:e Mars så det är fortfarande ett tag kvar) men det har varit svårt att följa då i sover när Egypten är vaket. Nu har jag varit inne på nyheterna och ser till min otroliga fasa, till min värsta mardröm, den lilla tanken som slog mig när jag satt på tåget hem idag och såg nyhetsklippen från Egypten.. vad med museumet?

Vad i helaste fan är det som försigår.
Två mumier har blivit förstörda. Mumier är ovärdeliga. Att förstöra en mumie är som att begå ett mord.
Oavsett hur mycket pengar, hur mycket tid, hur mycket ursäkter så kan en mumie aldrig komma tillbaka.

Egypten har ett ansvar.
Ett ansvar inför hela världen.
Det är inte Egyptens historia. Den tillhör inte dom. Det är inte deras att göra vad dom vill.
Man blir inte sur och tuttar på en mumie.
Det här är historia som tillhör människan.

Anledningen till att jag reagerar så starkt och anledningen till att vi ska åka till just Egypten på våran smekmånad är att det är min dröm. Yuji frågade mig innan vi ens var förlovade vart jag skulle vilja åka på bröllopsresa, alltså vart är mitt drömresemål. Jag sa Egypten och han tyckte också det lät väldigt kul. Då planerade jag den här resan, vart vi skulle åka i landet. Jag har velat se Tutankhamon sen jag gick i lågstadiet och skulle bli palentolog. Det är en dröm för mig att få se Ramses II (den andres) grav, att få gå och få stå där han har stått.

Jag hoppas och hoppas och hoppas och hoppas att det inte är kungliga mumier.
Det är nog det mest positiva besked som skulle kunna komma nu.



(bild. google).

Än så länge följer våran smekmånad planerna.

ps: jag håller inte hela landet ansvarig för det som hänt.

Imorgon är det Niku no Hi

Jag hade värsta grejen att skriva till er om och öppnade upp inläggs rutan och nu har jag inte den blekaste aning om vad jag hade tänkt att skriva innan. Bra va. Man är så stabil.



Klockan är redan 2 på natten, jag är osäker på vad jag har för mig, hur det blev så sent så fort. Imorgon är det något som kallas för "Niku no hi" en dag och ett ord som jag tycker är rätt perfekt som exempel för hur japanerna leker med japanskan och hur lustigt det blir med kanji!

Niku no hi betyder köttets dag.


Den 29.e skrivs på japanska med våra siffror följt av kanjin som betyder dag. Så vet man att det är ett datum.
NUmmer 2 heter på japanska "Ni" och 9 heter "Kyu/ku" så läser man dessa tre tecknena rakt av blir det Ni+ku+hi.
NIKU NO HI!

Niku no hi är dagen då alla matvaruaffärer rear ut sitt kött för 10% - 70% rabatt. Jag går till en grosist och köper allt vårt köp i bulk, alltså ett kilo kyckling bröst, ett kilo curry kött, 12 kycklingvingar, 2 massiva stekar från Australien, 2 mindre från Australien, 10 kotletter och så köttfärs. Fläskfile. Chorizo korv. Tiger räkor. Vi går cirka varannan månad och köper kött och betalar då cirka 4000 yen för allt, 320 kr, 400 kr om jag behöver fylla på curry också. Det är mat som räcker i två månander för oss. Grymt eller vad säger ni? Sen vi börjat göra det här har vi även gått upp en nivå i kött kvalite och har riktigt fint kött istället för det halvbra med bara massa fett.

Håll tummarna för jag är naturligtvis inte den enda som vet att grossisten rear ut imorgon och japanska husfruar dom är inte att leka med!

Smekmånad = värdekupong ;D

Nu är allt bokad för de tre första nätterna i Egypten då vi är i Kairo så vi slipper stressa runt jetlaggade och halvförvirrade. Jag vill också tipsa alla nygifta om att "honeymoon" är det nya nyckelordet! Vi minns alla hur trevligt det var att vara brud och man nästan lite saknar magin när det är över men smekmånaden är lika fin den! Underbara Four Seasons upgraderade vårat rum som en present till oss innan jag ens hunnit svara på vilket rum jag hade tänkt mig från början :D!

Det kom väldigt smidigt fram genom mina otroliga telefonskills, min intelligens bara skiner igenom luren när jag pratar med folk.. not:

Han: How many people will be joining your party?
Jag: We're two people, adults, right from the airport.
Han: Excellent! What kind of room do you have in mind *radar upp allt om diverse erbjudanden
rum information etc* and all rooms can be customized, twin sized bed, king sized be-
Jag: Oh! Right, I want a king sized bed, this is our honeymoon!
Han: .. hahaha.
Jag: I mean we're, it's my husband.. okay that came out a little.. weird.
Han: No no, I understand.
Jag: No, no, you don't understand, no understanding!
Han: Hahaha!



Jag tjatade minst 3 gånger om hur jag ville ha pyramid utsikt från rummet, det är ju så häftigt! Det fick vi så nu håller jag tummarna på att vädret är bra så att vi kan se dom också! Jag är så spänd!

Filmer jag vill se!

Idag har jag varit och sett Due Date som jag väääntat på och bara därför haft roadshow sist i Japan. Inte förrän i söndags hade den premiär och den var jätterolig. Jag satt för mig själv i mitten och skrattade.

Det roliga med att gå på bio i Japan är att japanerna ett: inte alls skrattar på samma sätt som vi, förut ansågs det vara störande att skratta men det har blivit bättre nu. Två: Filmen är inte slut förrän den är SLUT. Det betyder alltså att inga lampor tänds förrän eftertexten är slut och de felsta sitter kvar tills dess. Jag tror inte direkt att jag behöver ens nämna att jag självklart inte klarar av att sitta kvar genom hela eftertexten utan är en av de störiga typerna som ska tränga sig ut medan andra sitter, hihihi.

Här kommer filmer som jag nu vill se efter att få ha sett lite reklam!

婚前特急 - Before Marriage Express (taskigt översatt, hehe)



En tjej som dejtar 5 killar, plötsligt ska hennes bästa vän gifta sig och det blir en liten tankeställare. Nu försöker hon finula ut vem utav dessa fem hon verkligen gillar.
Japan roadshow: April


The Killer Inside Me



The Tourist



Serious Man




Serious Man satt jag och skrattade gott åt hela trailern, måste bara se den, stackars sate! Hehe.



冷たい熱帯魚 - Coldfish (VARNING 18 ÅRS GRÄNS!!!)



Snälla tänk på att filmen har 18 års gräns och kan vara lite magstark för vissa!

Trailern vi fick se på bion tycker jag var mycket bättre än den här jag kunde hitta på nätet, men det har i alla fall engelsk text! Jag vill jätte gärna se den men jag har blivit lite klen på sista tiden.. av någon anledning. Så det blir nog hemma i sånna fall och inte i en biosalong!

***

Nu struntar vi i det här! Egypt, here we cooome!



Ja nu har vi fått nog av vinter och vardag och snusk så idag köpte jag en resa till Egypten! Den 11 Mars, på Yujis 27 års dag så tuffar vi iväg! Just nu försöker jag desperat att hitta hotell som inte klär sina rum i persiska mattor. Lite hyffs måste vi ha, de 3 första nätterna när vi är i Kairo så blir det definitivt Four Seasons!


Sitter och sjunger högt i min ensamheeeet

Glöm helt videon förut, Call Me ska definitivt vara live. Wow!
Kazuya Yoshii är riktigt häftig.



Kobukuro (Door, The Knock Again) är också ett band som är grymt live! (Den här låten är också grymt kul att sjunga karaoke!) Eftersom jag har haft den här låten uppe förut så lovar jag att jag ska sluta tjata om den men
Kobukuro är ett grymt bra band!



開くべきDOORなんて 自分で決めるのさ
不安や恐れに 足元をすくわれそうになるけど
巡り来るこの時に 逆らい続けよう
後悔は僕に 何を教えてくれただろう?
「行くしかないだろう!」 **

Hiraku beki DOOR nante jibun de kimeru no sa
Fuan ya osore ni ashimoto wo sukuware sou ni naru kedo
Meguri kuru kono toki ni sakarai tsudzke you
Koukai wa boku ni nani wo oshiete kureta darou?
“Ikushikanai darou!” **

Du bestämmer själv vilken DÖRR du ska öppna,
du verkar alltid förlora fotfästet vid ångest och rädsla men,
när dessa stunder kommer tillbaka så fortsätt trotsa dom.
Det som jag ångrar vad har det lärt mig?
"Jag har inget val än att fortsätta!" **

** Iku shika nai darou betyder att man inte har något annat val än att gå. Men i svenska kan det få så många olika betydelser, i den här låten så menar han att det finns inget annat val än att möta problemen och köra på i stort sett.

Ny Mask!




Hardcore mask! Får se imorgon vad jag tycker om den. Just nu har jag så ont i nyllet så det finns inte och eftersom luften är så värdelös just nu så behöver jag en ordentlig mask när jag sover!

HEJ

Jag sitter med halvöppen mun och ser allmänt smart ut medan min nya housewife, Yuji, lagar middag. Jag har haft ett fem timmars pass på jobbet som har varit helt och hållet springspringspring. Igår hade jag tappat rösten helt och var så snuskigt igenkloggad efter min förkylning att jag imorse när jag vaknade och fortfarande lät som en sönder rökt karaoke tant fick halv panik och drack 2 koppar honungstea till frukost istället för att äta?
Så efter det var det två ADD piller och en redbull sen var jag den mest hypade i hela restaurangen.

Så det rekommenderar jag inte.

Men som resultat fick jag stå i huvudkassan medan vi väntade på the secret shopper som antagligen skulle dyka upp (det är något som McDonald's gör för att kolla kvaliten på restaurangerna, man vet inte vem av gästerna som är den här kontrollanten) och det var kul! Jag vet inte om han/hon kom eller inte, det kändes inte så men jag hoppas.
Det är rätt hårt men ändå roligt att se i procent hur man presterar på jobbet.

Med tanke på redbullen så gissar jag på ett 120% i SMILE i alla fall, hahaha.



Nej nu ska jag äta middag!

Yoshii Lovinson - CALL ME

Yoshii Lovinson - CALL ME



恋に罪に欲に胸に花に水に風に雲に空に星に
永遠に 永遠に 永遠に CALL ME
電話一本でいつでも呼んでくれ
後悔ないようにしとくぜ

Koi ni, tsumi ni, yoku ni, mune ni, hana ni, mizu ni, kaze ni, kumo ni, sora ni, hoshi ni,
towa ni, towa ni, towa ni, CALL ME
Denwa ippon de itsu demo yonde kure
Koukai nai you ni shitoku ze

I kärlek, i skuld, i girighet, i ditt hjärta, i blommor, i vatten, i vind, i moln, i himlen, i stjärnorna,
i evighet, i evighet, i evighet CALL ME
Med telefon, när som helst,
du kommer inte ångra dig.

Pokemon Center i Osaka!

Bilder från nya Pokemon Center i Osaka! Dom har precis flyttat till nya lokaler!





Det fanns en hel vägg med sketcher och planering över det nya spelet som släpptes i November (Black&&White) och jag riktigt ångrar att jag inte hade en riktig kamera med mig, det var så otroligt fina bilder!








Har varit sjuk!

Jag har precis överlevt en dunderförkylning, fy sjutton va piss det har varit! Jag är frisk nu men ändå lite sådär rosslig i kanterna. Idag hade jag ett mini shift från 5 -7, jag hade ställt klockan på 10 så att man kan gå upp och sitta och dagdriva några timmar men trots att jag vaknade 10 och hinkade i mig en Red Bull så låg jag i något konstigt sov koma fram tills klockan 2? Jag var i alla fall i tid till jobbet och trots att jag var helt virrig och snurrade ihop allt så var jag på bra humör och det smittade av sig rätt bra på gästerna.

Eftersom jag varit så krasslig så har jag inte alls kunnat blogga, det är väl en av de där negativa sidorna med att inte ha en svensk man, jag kan inte alls be honom att logga in och skriva en liten rad åt mig. Han skulle gå helvilse, hehe!

ADD uppdatering.



Idag har jag varit hos läkaren för lite piller påfyllning och medicin koll. Det är min ordinarie läkare jag varit hos som är helt underbar. Nu när jag fått ADD medicin så är det dags att trappa ner på mina mood stabilizers för att sluta ta dom, jag har redan börjat själv så det är bara att fortsätta en/två veckor till och sen inge mer!

Jag tar maxdos av min medicin nu, en till två gånger om dagen beroende på när jag vaknar och det fungerar asbra. Jag märker egentligen inte så mycket, jag får inga superpowers eller så men allt flyter liksom på och jag slipper bli så fruktansvärt trött hela tiden. Skönast är att jag slipper det tunga, dimmiga huvudet som jag annars har. Att ha ADD är som att traska runt bakis i en cirkel i köket varenda dag.

Jag fick frågan om hur jag fick min diagnos, hur jag gick till väga. Med mig personligen så gjorde jag ingenting utan det var en psykolog som tog initiativet och utredde mig. Men för att utreda om man har ADD så måste man gå till doktorn och berätta så man får en remiss till en psykolog som håller i utredningen. Min utredning tog ungefär en månad, jag gick två gånger i veckan ungefär i 2 - 3 timmars pass och även mina föräldrar kallades in till utredningen. Jag var 17 år när jag fick min diagnos så jag tror inte att föräldrar tas in för vuxna. Efter alla test och möten så fick jag diagnosen förklarad för mig och även en papperskopia (en hel bunt med papper plus utlåtandet).

När man fått diagnosen så får man välja lite själv hur man vill gå vidare.

Kokt människoarm?

Jag gnäller ju konstant i stort sett hela tiden om hur kallt vi har det just för att det är så kallt inomhus.
Idag lyckades jag faktiskt recorda en video som kan visa er hur kallt det är:



Min arm efter 3-4 minuter i  badet på cirka 42C

ItsumoSMILE

Dagen idag började med 3 maskiner tvätt sen byta om till jobb vilket var mer springa runt och leta helt hysteriskt efter min hat..keps..hat som inte hängde där den borde. Hittade den tillslut i en väska och sen var det jobbet. Kort skift idag igen på bara 3 timmar eftersom jag tränas fortfarande men största delen idag körde jag helt själv med endast en "runner" (en andra person som plockar iohop beställningen medan kassan tar nästa) när det blev rushar. Det är så mycket roligare nu när jag inte är så nervös utan mer inställd på att förstå hur folk dricker kaffe så jag vet vem som ska ha mjölk och socker till vad. Pust. Det kommer ta ett tag.

Yuji kom och hämtade mig för att jag vill ha en tvättmaskinshylla. Jo, ni läste rätt, en hylla till tvättmaskinen. Ni ska få se när jag hittat den perfekta, gör jag det inte så ska ni bara glömma bort att det ens finns tvättmaskinshyllor för jag kommer att vara väääääldigt besviken. Det fanns inga bra där men jag har inte letat klart. Jag gick runt och storlog genom hela shoppingen, ansiktet hade helt fastnat i ett mega leende efter jobbet. McDonald's i Japan har nämnline Smiles för 0 yen på menyn. Så vi måste alltid LEEEEE.



Drama dags!

Freeter, ie wo kau.



Det är drama dags igen här hemma och vi ser på "Freeter, ie wo kau" som precis sänts klart på TV här borta. Det är en väldigt intressant drama eftersom det ligger mycket sanning i storyn. Oftast är det så med japanska draman att man kan lära sig om Japan från dom. En "freeter" eller "furiitaa" som det heter är någon som har en universitetsutbildning men inte skaffar sig ett ordentligt jobb utan istället hackar sig fram på olika "deltids jobb". I Sverige är det inte så konstigt men i Japan har man ett speciellt ord för det och det är inte sådär jätte toppen. Mest för att ett företag i Japan ger så mycket trygghet genom livet. Oftast ansöker man om ett jobb och sen jobbar man där tills man går i pension, mycket sällan byter japaner jobb. Som tack, i utbyte så får man märkbar löneökning genom åren och företagen står för saker som sjukförsäkring och pension, även för ens man/fru om denne person är hemma (arbetar ens andra hälft så står dens företag för det istället). Motsatsen till "Freeter" heter "Salaryman" och är inte ett riktigt engelskt ord utan något japanerna hittat på, då går man i kostym varje dag!

Yuji vill också se den här draman dock, det är jättemysigt att se tillsammans men det blir mindre chanser så vi har bara hunnit till andra avsnittet. Men hittills så är det riktigt intressant. Jag är nyfiken på att se om huvudkaraktären faktiskt ska köpa ett hus eller om det mer handlar om metaforen att att försörja sig och en familj är att "köpa ett hus".



Jag tittar på kort dramat "Juunen Saki mo Kimi ni Koishite" som är på 6 avsnitt (istället för vanliga 10 - 12) och handlar om en man som åker tillbaka 10 år i tiden för att övertala sin fru att inte bli kär i honom. Den är riktigt heartbreaking och slutade med att jag typ ringde Yuji först gråtandes, sen skällandes, sen gråtandes, något i stil med "TÄNK om någon skulle komma från framtiden och säga åt mig att föra slut med dig BUÄHHÄÄ" med en touch av "Du skulle bara våga göra mig olycklig och förstöra våra första 10 år såhär så att allt det vi har bara kastas bort".

Stackars Yuji, han har det inte lätt.

Torsdagskväll

Idag hade Yuji nomikai (betyder "drick möte" om man översätter direkt och det är precis vad det är) med jobbet så jag åt middag själv hemma.



Som vanligt kom den lilla salaryman som gömmer sig innuti mig fram när Yuji inte är hemma och lockar fram hemmafrun. Det är inge hyffs på mig alls.



Sen när Yuji kom hem hade han med sig nya Daifuku choklad och jordgubb!
Daifuku är hy bland det godaste som finns men med jordhubbsglass och sen mjuk choklad i mitten?
Så länge dom säljer dom här tänker jag då inte servera någon middag, såå gott!

Tiden går så fort.

Jag har snubblat helt ner "memory lane" efter att jag hittade min gamla mp3 spelare nu i morse..

Hollywood Undead - Turn off the lights ft. Jeffrey Star



The Medic Droid - Fer Sure



TEGAN and SARA - And Darling



Cute is What We Aim For - Curse of Curves



Mika - Ring Ring



Scissor Sisters - She's My Man



The Spill Canvas - Staple gunned



Vilken typ av tonåring var du?
Mig är nog rätt lätt att lista ut, hehe : )


Julgranen ut!

Nu är julen helt uppstädad här hemma äntligen. Imorgon åker Yuji till Ikea och lämnar tillbaka julgranen så tar dom hand om återviningen och vi får tillbaka de 2000 yen vi spenderat på granen. Visst är det bra?

Skogsmulle slash viking som man är tog det några minuter bara att vira ihop granen så att den blev lite smidigare att bära och nu ser det ut som vi har grannen liggandes i köket redo att bli nedgrävd vid något vattentorn:


Besök post från ESL!

Språkresor till Japan, ett första steg.



Är du också intresserad av att komma till Japan för att studera? Ett bra ställe att börja på när man letar efter information och skolor är språkreseförmedlare. De flesta stora språkreseföretag har kundservice med personlig rådgivning på svenska, ett tryggt sätt att starta det stora äventyret. Det är ju såklart också en god idé att ha en del förkunskaper i japanska innan man reser hit, om det inte är just en språkkurs i japanska som man söker. Språkresor Japan är öppna för alla olika kunskapsnivåer och åldrar från 16 år och uppåt. Vill man studera vidare i Japan kan en språkkurs vara ett jättebra sätt att först komma hit och lära känna landet och språket innan man söker till andra skolor.

Att resa hit på språkresa kan låta lite som en charter-resa utan mycket frihet men så är verkligen inte fallet. Kurserna läser man vid lokala språkskolor med kurstarter året om och mycket flexibla kurslängder, från 2 veckor till över ett år. Dessutom studerar man med andra studerande från hela världen, inte bara en massa svenskar. Man kan också välja om man vill bo hemma hos en värdfamilj, eller mer självständigt på residens eller i delade lägenheter med andra studenter. Att bo hos en familj kan vara jättespännande då man verkligen får en inblick i japanskt vardagsliv men kan också kännas lite ofritt då man bör rätta sig efter familjens mat tider osv. Är man inte ute efter att vara ute sent på kvällarna kan det dock vara en unik chans att uppleva Japan på ett sätt man sällan kan som turist. Bor man med självhushåll blir äventyret snarare att på egen hand handla och tillreda japanska råvaror.

Vill man inte studera bara ren japanska finns det kurser att välja på där även andra ämnen ingår, ofta med kulturell anknytning. I södra Japan, i Fukuoka, ligger en skola som erbjuder kurser i japanska tillsammans med japansk populärkultur. Här läser man manga serier och ser på anime filmer och diskuterar dess innehåll och mening. Man får också öva sina språkkunskaper i praktiken genom rollspel, videofilmning och intervjuer med lokalbefolkningen. En sådan här kurs kan vara perfekt som en förberedelse för att söka vidare utbildning inom populärkultur eller media, då man lär sig specifika termer och trender under kursen.



De allra flesta kurser läses i små grupper med max 7 personer, vilket ger mycket uppmärksamhet och stöd från läraren. Det kan också vara mycket bra att veta att för kurser på mer än 13 veckor, på heltid och som avslutas med en examen ger CSN studiemedel. Du kan läsa mer om CSN:s regler för studier utomlands här. Hör också av dig till olika språkreseförmedlare för att se om deras samarbetesskolor är godkända av CSN, samt erbjuder examens möjligheter.

Språkresor till Japan har ökat i popularitet, och utbudet har växt. Chansen att komma hit under ett antal veckor lockar många och just språkstudier kan vara en bra motivation för resan, inte minst om man kvalificerar för studielån under tiden.

Med vänliga hälsningar Johanna, ESL

Timers är det bästa som finns!

Den underbara timer knappen är ett av mina "kort upp i ärmen" som jag använder för att få allt att gå ihop här hemma. Idag har den helt tagit hand om tvättningen av tvättmaskinen, allt jag egentligen gjorde var att starta, ha i tabletten som gör rent trumman och sen efter 10 min ställde jag in timern och så var det klart! Det är så mycket fix och pill utöver skola/jobb att det verkligen är en skön grej och något alla borde testa om dom har möjlighet.



En annan timer som jag avgudar är den på riskokaren. Tänk, bara att ha i ris någon gång under dagen när man får chansen och sen är det klart till middags dags. Det är ju halva middagen!

Mochi!



Precis innan nyår åkte vi för att hämta upp nyårs mochi som Yujis mamma köpt. Familjen som gör mochin bodde i det här otroliga huset, visst är det fint? Precis bredvid låg den lilla "frabriken" där dom gör mochi och även bamboo, den var nedstängd när vi var där men jag filmade i alla fall ett litet klipp!



Nu har vi hur mycket mochi som helt hemma, tack och lov kan det frysas in så det inte blir gammalt så nu har vi nog så det räcker fram till sommaren i alla fall. Jag älskar mochi, det är så roligt att tugga på.



Mochi är som en riskaka. Det är gjort på speciellt rismjöl och man bankar ihop deget till rätt konsistens. Traditionellt med en stor hammare. Man äter mochi året om men det är en viktig del av nyår! Det är väldigt hårt, stenhårt så man grillar/värmer upp mochin så den blir alldeles kladdig och seg. Varje år sker det dödsfall i Japan vid nyår, oftast äldre människor som kvävs när dom äter mochi.

Nu är vi tillbaka i Tokyo ordentligt!

Otsukaresama!**
Nu är vi hemma! Och nu är nyår över för i år! Precis enligt Japansk kultur sitter jag nu och varvar ner med en Asahi (öl märke) och försöker tänka ut en lösning för middagen. Vi har varit på Ebisu festivalen i helgen i Kobe, den är egentligen nu men vi var där en dag tidigare. Det är en festival där man välsignar sina företag skulle man kunna säga för att hålla det lite mer simpelt och eftersom Yujis hela familj är egna företagar så går vi varje år. Vi var hemma hos Watanabe familjen som är lite avlägsna släktingar i släkt trädet men inte i själva livet, Yuji var mycket hos dom som liten och dom var även på vårat bröllop!



Vi åt sen en massa hemma hos Watanbe, männen satt i soffan och sluddrade på (så är det nog oavsett vart i världen man bor, hihi) och vi tjejer hade flytt upp på övervåningen bland alla kimonos som fru Watanabe har. Dom berättade för mig att "back in the days" om en man var otrogen mot sin fru och frun misstänkte/kom på honom så kilade hon ut och köpte en massa fina, vackra kimonos för dyra pengar men nu för tiden så riktar man sig mer in på diamanter och dyra handväskor, hehe ;D



** Betyder ungefär "Bra jobbat" och något man säger i Japan efter att man jobbat hårt. Det säg ofta och mycket så det kan man lyssna efter i jdrama och anime bl a!

Årets Otoshidama klart!



Nu har jag vikt klart all Otoshidama som vi behöver ha med oss till Kyoto ikväll! Otoshidama är en japansk tradition vid nyår där vuxna ger pengar till barn. Man behöver ha helt nya 1000 yens sedlar (så det är bara att traska iväg till banken) och dom ska vikas en för en på två ställen och sen läggas ner i kuvert. Jag har aldrig gjort Otoshidama förut så det har varit lite av dagens utmaning och kolla så att jag verkligen greppat allt och inte glömt något men jag tror det är lugnt!

Lättare att hitta livskamrat än ett förkläde...

Liten sneak peak :D!
(Jag kommer självklart visa bilder på mina kimonos så fort det finns tid att ta ordentliga kort!)



Idag har jag letat som en galning efter ett förkläde till kimono, det kallas för kappougi och är precis anpassade till att passa utanpå en kimono och för att ha plats för allt extra tyg. Men dom görs knappt längre eftersom framför allt yngre japaner knappt har på sig kimono längre jämfört med hur det har varit i Japan. Inte ens på internet kunde jag hitta en helvit (utan en massa krimskrams) som inte kostade under 600 kr. Men nu har det löst sig! En helt underbar familj som har en affär i närheten (som säljer typiska japanska hemma saker som futon osv) hade bekanta i Japan som kände till en tillverkare så dom har beställt hem en till mig för att prova och se. Det finns så otroligt snälla människor!

Nu är det snart dags att ta av sig och hoppa i säng men det är motvilligt. Kimono är både bekvämt och varmt! Allt virande runt midjan gör att jag får ordentlig hållning och det är så skönt för ryggen.

Har nu allt för att äntligen kunna ha kimono!

SHOPPING! Det är helt otroligt med Nyårs rean just nu (som mellandagsrean) jag är så nöjd efter min dag ute med plånboken i högsta hugg! Mest glad är jag över den här påsen:



Efter att ha gått förbi en kimono affär för att hoppas på lite kap när det gäller alla små delar som jag behöver för att kunna ha på och knyta en kimono så blev jag helt kär i en som satt på en provdocka utanför. Och tack vare den underbara rean så är den min!



Två stycken blev det till och med när jag var klar och hade dragit och slitit i precis allt. Personalen var så otroligt fina och berättade en massor, jag var där i cirka 3 timmar och dom visade mig även (och lät mig prova!) en otroligt fin i silke från Kyoto med obi (den biten som går runt midjan) som kostar runt 60 000 kr. Den var så underbart fin...



(Uppe i högra hörnet har jag fint slängt mina H&M kap).

Dom sålde ett helt fantastiskt paket för cirka 800 kr med alla de nödvändigaste delarna som behövs jag har nämligen fått en helt otrolig mint grön silkes kimono av Yujis mamma nu när vi var där. Den är kvar i Kyoto för att den inte ska mögla och ta skada, jag har inte riktigt vad som krävs för att ta hand om en silkes kimono just nu så huvudmålet med shoppingen idag var just att köpa de delar som inte ingår när man köper en kimono men som man måste ha. Det är underkläder bland annat. De billigaste går på runt 500 kr per sak men som sagt sålde dom nu special paket för 800 kr. Det är helt otroligt va mycket pengar jag sparat och det bästa var att jag inte behövde anpassa mig utan fick välja fritt mellan färger och typer som dom hade så det ska matcha det jag vill och det jag har.

Chokobanana Yatsuhashi från Kyoto!



Självklart köpte jag omiyage i Kyoto! Jag älskar nämligen just den typen som är på bilden, min favorit är vit med röda bänor på insidan och kanel på men när jag stod i affären för att handla med mig till jobbet så såg jag att dom hade chokobanana (Banan och choklad) som jag bara älskar! Så det var jag tvungen att prova.

Yatsuhashi (som den här omiyagen heter) är dango med röda bönor i och finns i olika smaker. Alla städer, platser osv i Japan har sin grej som dom är kända för och alltid säljs över allt som "omiyage". Omiyage betyder helt enkelt souvenir men är inte alls på det sättet som vi alla tror i början när man köper med sig typ en grekisk gud i billigt porslin från Kreta utan det är mat eller godsaker inslagna i fint papper som man tar med sig till vänner, släkt, arbetskamrater osv när man varit någon stans. Det är en social kod, egentligen inget måste men lite konstigt när man inte gör det. Man lär sig rätt snabbt vilka man borde och inte borde ge till.

Zashiki - där vi firar japanskt nyår

Familjen är alltid på ett visst sätt i alla länder och kulturer. I Japan handlar det mycket om vilken familj man tillhör och jag tycker det beror mest på hur det gamla systemet är uppbyggt med folkbokföring och sådana saker. I Japan står hela familjeträdet i ett speciellt dokument som heter "Koseki" och endast japaner kan ha ett sådant. Alltså om jag och Yuji hade ombytta roller så skulle han aldrig kunna stå på ett koseki för att han var utländsk utan då skulle jag vara familjens "överhuvud" (något som egentligen inte betyder något). När man som tjej gifter sig så går man över till en annan familj vanligtvis men i Yujis fall så gick Yujis pappa över till mammans sida. Det för att Yujis morfar endast har flickor medan Yujis farfar har två söner. Så på vårat Koseki står Yujis mamma överst och Yujis pappa var den som bytte efternamn. Yuji och jag får vårat egna den dagen vi får barn!

Så med den långa historien ville jag komma till att Yujis familj har ett väldigt stort fint hus som dom fått av morfar och i det huset har dom ett rum som heter "Zashiki" där jag nu firat två japanska nyår. Yujis mamma bjuder över släktingar och vänner och man äter och dricker en massa. Det här rummet är så otroligt fint och jag skulle så gärna vilja ha ett själv men det är inte så lätt. Det är ett väldigt dyrt rum att ha, det ska underhållas och det används inte direkt till vardags så det tar upp plats i huset och som många vet är inte plats och land precis något som det finns mycket av här.

Jag ville visa er rummet så jag spelade in en snabb video när jag hade chansen, tyvärr var det efter att jag bett Yuji sätta in dörrarna så rummet är egentligen dubbelt så stort!


Fy för snö!



Såhär såg det ut den 31:a i Kyoto när vi var ute och handlade all nyårs mat åt Yujis mamma. Det bara vräkte ner och självklart blev det slask av det hela eftersom det ändå är rätt varmt. Det var borta efter några timmar. Jag fullkomligt avskyr snö och var mest förbannad då jag absolut inte flyttat till andra sidan klotet för att det ska snöa här med. Jag vet inte riktigt om det kom någon snö i Tokyo också men det brukar inte snöa såhär långt ner i landet så det ska nog vara safe! Förra året föll det lite puder snö vid kanske två tillfällen så det är förhoppningsvis allt som blir för jag hatar snö.

Mat, mat, mat!

Vi ligger och bara degar nu, är så trötta! Men nu är nyår över efter 3 dagars ätande och en massa släktingar. Det är väldigt mysigt, som en längre jul men man blir helt slut. Yujis mamma gick också och la sig och klockan är bara 5, hehe. Idag var Yujis fabror här med sin fru och farmor. Vi åt det som var kvar av nyårs bentoun (osechi som det heter) och Sukiyaki. Ändå blev det en massa över så jag tänkte värma på lite mer sen till middag när vi blir hungriga med lite ris.







Massa massa kött med grönsaker som man kokar på bordet i speciell sås och sen doppar i rått ägg!

Nya Pokemon filmen juli 2011!





Såg nyheterna om nya Pokemon filmen som kommer i juli på Pokemon Center Osaka (som har flyttat är så stort och grymt!) och jag kan knappt vänta! Helt från Pokemon Best Wishes med de nya Pokemonen från Black/White!

GOTT NYTT ÅR!

GOTT NYTT ÅR ALLESAMMANS!!

11 år sen det var milleniumskifte, helt sjukt vad tiden går. Det gick så segt när man var liten, nu känns det som jag knappt hänger med och missar en massa bara för att dagarna rinner iväg.

Jag har haft så mycket problem med mitt wifi sen vi kom till Kyoto. Det har inte orkat blogg.se eller Facebook, endast FB chat och så lyckades jag faktiskt få Skype att fungera en stund. Känns så surt när man betalar runt 450 kr i månaden för något och det bara strular.

Jag ska se nu om jag kan få upp lite bilder och ta igen de uppdateringar som jag blivit berövad ; D

RSS 2.0