Jag har inte städmani, jag bor i Japan.


Eftersom jag slutade så tidigt så åkte jag hem efter att Lisse åkt för att hämta Lovisa på dagis och passade på. Jag köpte igår nya sopsäckar, ny sil till diskhon och två klipps som håller soppåsen uppe. Jag och Yuji köpte runt när vi kom hem från Sverige två större containrar som står på balkongen (bkåa och fina med recycle märke på!) som vi lägger soppåsarna i för det fungerar inte att ha en veckas hushålls sopor hemma i hallen när det är 40 graders värme och 80% luftfuktighet. Det luktar inte gott. Det finns inga sopnedkast i Japan som man kan gå ut med sopporna till utan man måste förvara dessa själv tills sopbilen kommer. Den kommer på olika dagar beroende på om man sorterar eller inte och vissa områden kräver att man sorterar (Shinjuku där jag bodde förut kräver att man sorterar grovt) men här i Shinagawa finns måndagar och fredagar då blandade soppor hämtas upp, ända kravet är att påsarna är genomskinliga. Som ni kanske förstår så är det skitjobbigt att slänga saker och jag förstår att japaner drar sig för att slänga ut grovsoppor.
Silen har jag stört mig på ett tag för diskhona här ser inte ut som i Sverige där en sil sitter fastskruvad i diskhon. Men ni kan ju gissa vad, det gör den nu. Jag har köpt en ordentlig med en nedre del som fångar upp eventuella riskon och annat och sen var det bikarbonat, salt och hett vatten som gällde.

Nu har vi inte smutsigt hem alls som det kanske kan låta, Yuji är duktig på smuts och bakterier men det är ständigt en sak som måste underhållas. Jag är dessutom lite extrem och vill gärna dammsuga dagligen och grundligt göra rent badrum och kök en gång i veckan. Jag tror att största anledningen till det är att jag först hatar damm, både för att jag har maskiner som går sönder av allt damm dom genererar och för att damm orsakar allergier och astma som jag varken har lust eller råd med. Jag har också en obotlig skräck för kackerlackor som lever i Japan. Dom tar sig in dit dom vill in och ända sättet att hålla dom borta är att hålla det rent. Ingen mat, ingen smuts och inge damm. Sist så avskyr jag vattenmögel, något som också finns gott om i våtutrymmena eftersom det inte finns någon isolering och Japan har så hög fuktighet på sommaren. Allt detta går att undvika till hundra procent men det kräver en hel del just eftersom vi har årstiderna emot oss.

Vi fick också rena sängkläder, jag är lite av en tvättoman och mycket av det vatten vi förbrukar per månad är på min tvättning (till mitt försvar säger jag dock att vi är faktiskt två personer och har limited space att torka kläder och handdukar på!). Eftersom vi sover två personer på en 100 futon och vi båda är duktiga på att sova med munnen öppen, hihi, så tvättar jag våra sängkläder upp mot en gång i veckan. Jag vädrar också våran futon med täcke så ofta vädret tillåter eftersom det annat växer mögel i madrassen pga luftfuktigheten då den aldrig får chans att torka. Vi använder handdukar HÖGST två gånger eftersom de sällan får en chans att torka ordentligt och kan börja lukta redan efter bara någon dag om det är regnigt ute.

Nu är det inte så att alla japanska hem är fulla med mögel och kackerlackor och att alla luktar instängt sommarhus på Gotland. Inte alls. För det finns allt som krävs här i landet för att hålla allt under kontroll, mögelsprayer som är helt otroliga och fläktar till våtutrymmerna som torkar upp. Vinterkläder som packas under packas i påsar som man dammsuger vaccum i osv osv.. det kostar bara en massa extra tid och pengar. Men vem vill inte ha det rent och mysigt runt omkring sig : )

Lite Japan skvaller:
I Japan använedr man diskmedel för att diska men väldigt sällan medel för att göra rent i köket. Till de används alltid en liten spray flaska med vatten blandat med ättika! Fungerar också grymt när man diskat sina tupperware och dom fortfarande luktar mat!


Därför har jag också blivit helt frälst av TV4s "Rent Hus", varför har ingen sagt att det finns fler som faller under Lyxfällan typ av program? Du är vad du äter är såklart också en favorit och nu har jag laddat ner samtliga avsnitt av Rent Hus och nya säsongen av Lyxfällan. Min nerladdning.. jo.. om TV4 ändå tillät att utlandssvenskar fick se på webbTVn, å andra sidan så rör inte Sveriges nya lagar mig. So everybody wins! : DD Jag tänker nu se om inte Rent Hus ligan har svar på hur jag bäst kan ta mig an mitt storage room som fortfarande luktar alldeles för mycket av mushuset jag en gång hade sakerna i.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0