Hur man lagar tonkatsu/karaage!

Ikväll när jag gjorde middag passade jag på att ta bilder och visa hur enkelt det är att laga
japansk tonkatsu (friterat kött) och karaage (friterad kyckling) själv hemma.
Alldeles för många är skeptiska till att fritera, även jag var det, men det är inte svårt alls och 
man behöver verkligen ingen fritös som kostar pengar och tar upp en massa plats.

Det här är framför allt riktat som ett tips till dom svenskar som är i Japan som läser min blogg
men det är nog knappast omöjligt att laga dessa rätter i Sverige med lite modifieringar bara.






Restauranger och liknande använder lår för att göra karaage men jag tycker det är vilket som.
Vi köper bröst i 1kg pack så det är vad jag använder mest, skär bara upp det i bitar som du tycker passar.
Tänk på att kyckling har en massa bakterier, så var noga med hygienen och skär inte på trä!



Sen ska kycklingen marineras, Sake, Soya och Mirin är seriöst huvudingredienser i
99% av all japansk mat (känns som det är det enda jag använder!) det finns att köpa i mindre
flaskor om man inte vill ha så mycket, 100 yen shoppen brukar ha småflaskor också.

Marinaden:

1 sked Sake
1 sked Soya
1 sked Mirin
Lite peppar
och pressad vitlök.



Alla har nog inte en vitlöks press så det går jättebra att bara hacka upp den som jag gjort för att visa.
Minst 20 min ska kycklingen ligga i marinaden så jag passade på att göra mini tonkatsu åt Yujis bentou.



Eftersom jag gjorde bentou tonkatsu så skar jag upp köttet direkt i små bitar som får plats
bättre i lunch lådan, vanlig tonkatsu är hela köttbiten, möra upp köttet lite och skär ytliga
diagonala linjer i det, några millimeter djupt bara om ni vill göra hela köttbitar.



Förberedelserna för att fritera tonkatsu och karaage är liite annorlunda men ändå så lika, för
tonkatsu behövs:


Panko (stora ströbröd)
Strong bond Mjöl (Gulröda påsen, inte vanligt mjöl)
Ägg
och salt och peppar

Krydda köttet först med salt och peppar, täck sen hela biten med ett tunt lager mjöl.
Doppa sen biten i ägg, jag brukar ha lite salt på köttet och sen resten i ägget,
fast jag använder svenskt flingsalt med Rosmarin i, det är supergott!
När köttet är doppat i ägg så pressar man in det i panko, alternativet är att man inte
använder ägg och bara fuktar panko försiktigt om man inte vill använda ägg.



Redo för fritering!



För Karaage:

Tillsätt en ägg gula till marinaden, jag hade i ett helt ägg, det som blev över från tonkatsun och
det går precis likabra, kycklingen blir lite mer lik restaurang karaage på så sätt men det
blir mycket vattnigare så man får ha ut lite av marinaden innan man tillsätter mjölet.


Ungefär 3 - 4 stora skedar special mjöl ner i marinaden och sen blanda runt.

Hur vet man att oljan är varm nog?
Oljan ska först och främst inte koka, den ska bara värmas.
För att se om oljan är klar så kan man ha i lite panko, om pankon flyter upp direkt och börjar bubbla 
så är oljan perfekt, det går rätt så fort på bara några minuter.

(Oljan går att använda flera gånger, jag brukar låta den svalna och sen sila ut den och spara den
i en pet flaska, oftast kan jag använda om den 1 - 2 gånger!)

När oljan är klar, ha den på svag värme och lägg i det som ska friteras men tänk på att oljan är varm!
Släpp inte ner utan lägg ner så det inte skvätter.
Det tar lite tid för tonkatsu och karaage att friteras, ungefär 3 - 4 minuter per bit.

När bitarna blivit gyllenbruna så är dom klara.
Jag brukar vända och vrida lite på dom när dom friteras så att det blir jämt.
Om bitarna blir lite för bruna så är antingen oljan för smutsig eller för varm, dra ner på värmen
och ta ut eventuella rester från tidigare fritering och se om det blir bättre.



Lägg lite kitchen paper på tallriken för att suga upp olja och lägg de färdig friterade bitarna
där på när dom är färdiga, lättast är att använda matlagnings pinnar om man kan!












PSST:



Om oljan blivit för smutsig eller man inte vill spara den så får den inte hällas ut i vasken!
Det här pulvret häller man i medan oljan fortfarande är varm och oljan blir till en stor geléklump.
Den kan man sen slänga ut i soporna.

PSST 2:



Det finns en massa olika smaker man kan tillsätta riset istället för att alltid äta vitt!
Förutom söt potatis, svamp och bambu så kan man också köpa sånna här påsar och 
tillsätta i riset för att variera sig lite (och få i sig lite fibrer).

Kommentarer
Postat av: elin

Nu blev jag jättehungrig! tack för att du visa hur man gör

2010-10-06 @ 15:32:58
URL: http://thegoldenlock.blogg.se/
Postat av: Debbie

Tack Mimi! <3

Det måste jag testa!

2010-10-06 @ 15:40:17
Postat av: Alex

Det där ser ju inte alls ut att vara hur gott som helst, nejnej... o:

2010-10-06 @ 15:43:19
URL: http://nightmaresangel.blogg.se/
Postat av: Krånglig&Konstig

Det där såg jättegott ut! ^^

Tack för att du delar med dig av receptet.

2010-10-06 @ 15:51:23
URL: http://krangligochkonstig.blogg.se/
Postat av: Emma

Mumsigt! :3

2010-10-06 @ 19:11:25
URL: http://emmasreflection.blogspot.com
Postat av: Jessica

Åh, gud va gott! Det där måste jag prova, mums!<3

2010-10-08 @ 03:49:08
URL: http://torleifsbakdel.blogg.se/
Postat av: Ida

Det mest intressanta blogginlägget jag läst på länge, faktiskt! : D Kul!

2010-10-08 @ 21:28:20
URL: http://kawrtnee.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0