Japanskt Sjukhus!

Här är videon jag pratade om igår som jag lite ninja likt filmade inne på sjukhuset. Mitt sjukhus heter Toranomon Byouin och anledningen till att jag går till ett sjukhus och inte en klinik (vårdcentral alltså) är bara för att min specialist jobbar där några dagar i veckan. Jag har filmat rätt lågt för att jag inte ville få med ansikten i videon så snälla tänk på att inga människor har något med mig eller videon att göra, dom är bara där!

Det var riktigt upptaget på sjukhuset i måndags för att influensan har börjat gå. I Japan drogar man bort alla flunsor och förkylningar, dom har väldigt bra mediciner mot sådant. Mest tror jag det är för att folk inte vill ta ut en massa sjukdagar. Själv är man ju svensk och tycker att så länge man kan andas själv behövs inge sjukhus så jag brukar mest lida mig igenom allt som jag själv inte tycker behöver penicillin (t ex urinvägsinfektioner eller öroninflammationer). Jag tycker att deras journalsystem är så himla roligt som man kan se lite in i video snutten! 



Sjukhuset har drop-in eller tidsbokning. Jag brukar göra lite både och. Kommer man som drop-in kan man få vänta aningen längre. När jag har bokat tid så stoppar jag in min patient bricka i en av maskinerna i entren, ut kommer ett kvitto (gröna pappersbiten i videon) med rumsnummer och vilket turnummer jag har på. Ju tidigare man kommer desto snabbare får man komma in. Sedan på skärmen i väntrummet så står det vilka nummer som är före och så kan man se sitt eget nummer på skärmen. Jag hade ingen tid bokad därför stod jag hos kassörskan i början (och fick en najs shot av journal roboten!). Man blir inte debiterad eller uppringd om man inte kommer för sin tid. Man måste inte ha munskydd på sjukhusen!





Sjukvård i Japan kostar ungefär som i Sverige, ibland mindre, oftast samma. Man får en försäkring via sin kommun som heter NHI (National Health Insurance) som gör att man själv endast behöver stå för 30% av kostnaderna. Försäkringen kostar även en månadskostnad, de flesta av oss betalar inte den själva. I Sverige ingår försäkrings premien i skatten. Jag betalar inte min sjukhus försäkring utan det gör Yujis företag, det är väldigt vanligt! Innan jag var gift betalade jag min premie själv och den kostade cirka.. 65 kr i månaden typ, eftersom jag var student. Om jag börjar jobba själv kommer mitt arbete att stå för försäkringen.

Tandvård ingår i försäkringen, att dra in en visdoms tand t ex kostar runt 4 000 yen (347 kr) totalt.

Det positiva med att göra så som Japan gör är att man som privat person själv kan litegrann välja om man vill ha NHI eller inte, jag vet många utlänningar som hellre väljer privat försäkring av olika anledningar.

Kommentarer
Postat av: BeQ

sv: Hihi, det kommer jag. (: Ska med min kompis inom 1-2 år till Tokyo, det kommer bli skitkul! aa, och tack för svaret. (;

2010-11-30 @ 17:36:57
URL: http://beq.blogg.se/
Postat av: Challizz

en liten fråga bara.... när du stod där i receptionen... vad var det för lådor som åkte längs med en "räls" uppför väggen och upp i taket????

2010-12-01 @ 12:30:07
URL: http://challizz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0